| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Средновълнов предавател  (Прочетена 89949 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Средновълнов предавател
« Отговор #120 -: 07 Октомври, 2013, 09:57:17 »
Тъй като няколко потребителя изразиха интерес към моя малък АМ СВ предавател, бих искал да кажа няколко думи и да дам 2 линка.
Много хора са ми казвали, че във София няма какво да се слуша на СВ и ДВ. Това е далеч от истината, особенно ако човек си е вдигнал нормална вуншна антена за радиата. Вечер на СВ хващам поне 7-8 станции, на ДВ поне 4-5. Късите преливат от материал.
Но не всеки има място, време и възможност да вдигне нормална антена и радиата стоят като музейни експонати и не функционират. Давам ви два линка към Antique radio forum. Единия е за лампов предавател (моя е строен по тази схема), другия е за свръхелементарен и евтин полупроводников такъв.
Ламповия работи с трансформатор 48+24V и удвоител. Полупроводниковия използва LM386 за да модулира VXCO. И двата варианта вадят страхотен звук при много ниски мощности.
http://antiqueradios.com/forums/viewtopic.php?f=12&t=132867 - Лампов предавател
http://antiqueradios.com/forums/viewtopic.php?f=12&t=193042&hilit=lm386 - Полупроводников предавател

Прикачам схемите, но имайте пред вид че те се обновяват постоянно, кавам ги само за да се ориентирате!

Успешно лепене и много приятни часове!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #121 -: 07 Октомври, 2013, 13:29:10 »
Пръвил съм няколко предавателя на средни вълни с микро мощност, всичко е идеално и наистина човек се учудва колко много са 100 миливата излъчени в ефира НО когато антената е вътре и е сравнително високоомна (защото е къса) се получава много неприятен брум не знам точно от къде се получава, вероятно поради индуцирани токове с честота 50 херца в антената и паразитна амплитудна модулация в сравнително нелинейното крайно стъпало на предавателя.... не знам. Ето моя клип:
работи сравнително добре но има какво да се желае. В последно време експериментирам с предавател с рамкова антена:
последната схема: http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm
Първите опити показаха много пипкаво нагаждане на капацитета за резонанс с рамката и невъзможност да достигна амплитудата на сигнала която е постигнал автора на схемата. Получавам 10тина пъти по-ниска амплитуда от неговата, вероятно се дължи на загуби в трептящия кръг, и то по-точно кондензаторите, еми пробвах полипропиленови на WIMA ама все тая... той ползва слюдени но дълбоко се съмнявам заради тях да е постигнал това. Та работи на много ниска мощност и въпреки това покрива апартамента и е доста по-чист сигнала от този с другите обикновени long wire антени, но ще видим дали ще излезе нещо от него.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #122 -: 07 Октомври, 2013, 19:36:47 »
Дам, с лупче или с натоварена в основата вертикалка, но те са по-големички. Брум казваш? Твоята схема съм я правил, но имах много проблеми с настройките. Откакто минах на ламповата, всичко е супер - брум нямам, само се настройва антенката. Трябваше още индуктивност да добавя, но стана. А схемата с 386-цата е великолепно тиха без аудио вход и е много стабилна и компактна! От батерия няма никакъв брум! Мисля да си поиграя с нея тепърва.
Пробвай с луп антена, би било довър вариант. И кажи какъв ти е опита със и без заземяване после.
Поздрави и успехи!

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #123 -: 15 Октомври, 2013, 00:21:39 »
Ето го моя ламповия

Отзад съм си извел изходите от усилвателя на МР3 плейърчето, та да мога да си го ползвам с колонки. Платката с операционния усилвател е коректор - отрязва високите над една честота (тия плейърчета леко свистят) и повдига ниските (...и звучат леко тънко).

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #124 -: 15 Октомври, 2013, 22:42:21 »
Такъв си сложих в колата, наистина свистят когато премине от моно на стерео на ФМ иначе от флашка няма такива ядове поне при мен. За тънкото свирене - разделителните кондензатори на изхода на ДАК-а му са керамики SMD по 470нано. Махам ги от платката, закъсявам площадките с капка тинол, и си слагам външни разделителни 10 микро, забравяш за тънкия звук. НЧ филтъра ти предполагам е активен с ПОВ, и осигурява -60децибела на декада наклон. А за брума - да, има брум но той не идва от самия предавател, може би се получава в антената, или кой знае. И на батерийно захранване го има въпреки заземяването на предавателя за палното. Когато антената се разположи в различни части на апартамента брумовата картина в апартамента се променя, като в някои случаи е по-слаб. Все още не отхвърлям варианта да се получава силно претоварване на входа на радиоприемника и той сам да си генерира брума от разни такива ефекти, защото с детекторния приемник няма никакъв брум а нивото на сигнала определено е много високо в близката зона, просто е като на 1 километър от 100 киловатов предавател :) детекторния и без антена и зазевяване свири :) и това са само 60 - 100 миливата, не е за вярване!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #125 -: 18 Октомври, 2013, 16:48:31 »
Супер свирка е станала!

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #126 -: 22 Ноември, 2013, 00:35:34 »
Народе! Преди 2 дни сглобих малкия предавател с LM386/TXCO на 614кХц. С жената още не можем да повярваме с какво уникално качество предава тая...не знам как да го нарека! ЗВУЧИ МИ КАТО УКВ ПОЧТИ НА ОРИОНА! Само съм увесил 10 см жица от антенното гнездо и съм закачил заземяването. Уникален, перфектен звук! Стройте и се кефете!

Сложих един стабилизатор на 5 волта да ми храни МР3 плейърчето, стана нещо като правена с тесла докинг станция! И готиното е, че като пусна предавателя, плейърът си мисли че го слагаш на зарядно и се пали сам. Като си реша проблема с брума на Комсомолеца, ще го наместя в кухнята да си слушаме и там.  :drinks:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #127 -: 22 Ноември, 2013, 13:35:09 »
Браво  :good: . А може ли да дадеш малко информация за двете бобини, брой навивки, диаметър на тялото, диаметър на проводника, стъпка при навиването  :writer: .

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #128 -: 22 Ноември, 2013, 14:28:18 »
А, да бе, ще навивам бобинки, като си има готови!  8)
150 микрохенри - http://store.comet.bg/Catalogue/Product/22911/
470 микрохенри - http://store.comet.bg/Catalogue/Product/22914/
Слагаш и тръгва на песен! Последния път като ходих до Комет и си взех по 10 бройки от много стойности. Може да се комбинират паралел и последователно, само трябва да е в една посока маркировката (разбирай навивките под боята). Не забравяйте, че 470 е стойност за по-ниски честоти. Повечето хора си намират 1МХц осцилатор, там 330 са достатъчни за резонанс с 3 метра антена.
 :hi:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #129 -: 22 Ноември, 2013, 14:34:10 »
Благодаря. А какъв обхвата на предавателя, или мощността му, т.е. да не се нарушава закона за радиоразпръскването  ::) ?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #130 -: 22 Ноември, 2013, 20:04:40 »
Да, наистина ще е добре да разберем какъв е обхвата на предавателя като метри. Относно качествения звук си си виновен ти - нямаш входен НЧ филтър. А това че звучи като УКВ на Ориона говори пък зле за него че има твърде широка входна честотна лента и чуваш и високите честоти. Аз тук и без филтър на входа със свесните радиоприемници не чувам над 4.5к, естествено като разстроя леко да не съм точно на честотата се чуват и високите. Като цяло съм скептично настроен към този предавател с тоя осцилатор, първо въпросния осцилатор не се намира лесно, второ не съм сигурен че не бълваш хармоници в ефира, пробвал ли си дали на КВ или дори на УКВ не го хващаш също :D като цяло добре ама не баш, закачи един скоп на изхода да видим носещата като форма, и после модулацията.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #131 -: 23 Ноември, 2013, 10:08:06 »
последната схема/с чипа LM386/ на предавател ме заинтересова , но имам проблем с намирането на осцилатора , имам кварцове на 500,1000 и 1200 кхц но нямам идея могат ли да заместят осцилатора като направим промени по схемата и добавим или премахнем елементи ? :hi:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #132 -: 24 Ноември, 2013, 12:45:35 »
Ами той този осцилатор си е кварц със схема която го клати, остава да разберем дали е генератор на пирс или друг вид и да се направи с един или няколко транзистора съответния осцилатор. Изхода правоъгълен ли е?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #133 -: 24 Ноември, 2013, 14:15:34 »
На повечето стандартно е меандър на изхода,срещал и с почти синусоидален.Вътре е обикновен TTL,безкорпусна исхема и кварц.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #134 -: 24 Ноември, 2013, 16:42:51 »
Ясно е че е с ТТЛ ИС но е добре да се знае каква е схемата на осцилатора защото те са доста видове, и не се знае дали всички биха се държали адекватно при модулация на захранващото напрежение.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |